17 Ekim 2007

Bebekle Oynanacak Oyunlar




Yasemin ile bebek oyunlari oynayisimiz uzerinden cok da zaman gecmedi aslinda ama Defne ile simdi yeniden baslarken, ona ne tur oyunlar yaptirabilecegimi toparlamam gerekdi.. Buldugum oyunlar icinde bizim sevdiklerimizi paylasmak istedim.
Parent Center'dan bir oyun. Yuz ustu zaman gecirmesini saglayarak boyun kaslarini guclendiriyor ve donme hareketlerine baslangic sagliyor. Yere bir havlu sererek bebeginizi yuz ustu yatiriyorsunuz ve havlunun iki ucundan tutarak, yavasca iki yana yuvarliyorsunuz. Web sayfasinda her seferinde oops-a-daisy soylenebilecegi belirlenmis. Ben bazen dustu dustu Defne dustu diyorum. Ayni oyunu sirt ustu yatarkende oynuyoruz.
Yasemin'i Gymboree'ye goturdugum zamanlardan bir oyun. Gene bir yuz ustu calismasi. Sirt ustu yatip bacaklarinizi dik bir sekilde havaya kaldirip, dizlerden kiriyorsunuz. Bacaklarin uzerine bebeginizi guzelce yerlestirip yavasca ileri geri, ya da iki yana salliyorsunuz. Benim tekerlemem, "Uctu uctu Defne'm uctu!"
Bildigimiz klasik fis fis kayikci oyununu iki cocugumda cok seviyor.
Gene parent center'dan buldugum ayaklarini kesfetmesi icin bir oyun. Her bir ayak parmagina sirayla dokunarak su tekerlemeyi soylemek. "This little piggy went to market, this little piggy had roast beef, this little piggie had none,this little piggy went wee wee wee all the way home." Ikinci bir dile kulaga asinaligi olsun diyorsaniz bu tekerlemeyi soyleyebilir, ya da bizim klasik buraya bir kus konmus tekerlemesini kullanabilirsiniz.
Ellerin kesfi icin gene bizim klasik buraya bir kus konmus oyunu.
Vucudunu kesfetmesi icin gidiklama oyunu. Ozellikle boynunun altindan ve ayaklarindan gidiklanmaya bayiliyor bizimki.
Ayak ustunde ata bindirmek, onun oturmasini ve sonra da ayaga kalkmasini saglayacak karin kaslarinin guclendirilmesi icin iyi bir egzersiz.
Kollarini bilek ustunden tutarak hafifce cekerek oturur pozisyona getirmek, sonra ayaga kaldirmak. "Your Baby's First Year" adli kitapdan bir tavsiye.Defne bayiliyor.

Buyukce bir top (pilates topu gibi) ustune sirt ustu yatirip ileri geri hafifce sallamak, gobek kaslari icin iyi bir oyun. Bu oyunu da Gymboree'de ogrenmisdim.

5 yorum:

  1. teşekkürler. Benim kızımın adıda Defne sizin söylediklerinizi hemen uygulamaya başlayacağım
    hasan paşalı

    YanıtlaSil
  2. Gule gule buyutun bebeginizi, keyifli oyunlar olur umarim.

    YanıtlaSil
  3. merhaba, benim bebeğim bir yaşında netür oyunlar oynayabilirim,şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Defne 1 yasindayken neler yaptigimizi hatirlamak icin donup o yillarin resimlerine baktim. Defne 1 yasindayken ablasi 3,5 yasinda oldugundan hemen hemen ikisine de ayni aktiviteleri yaptiriyormusum. Yalnizca Yasemin'e aldigim her oyuncagin hafif versiyonunu Defne'ye aldim. Yasemin'e buyuk yapboz aliniyorsa, Defne'ye tek parcalisindan alindi. Yasemin suluboya yaparken, Defne parmaklari ile boya yapti. Yalniz ellerini yalamamasina ve iyi kalite boya kullanilmasina dikkat etmek gerekiyor.
    Ben mutfaktayken calisirken oyalanabilsin diye ona bir cekmece ayirmistim, icinde ona zarar vermeyecek, plastik kaplar vardi. Diledigi gibi alip oynayabiliyor, ic ice koyuyor, ya da birbirine vurarak sesler cikarmaya bayiliyordu. Boylece istedigi gibi bosaltabildigi bir cekmecesi vardi. Surekli doldurup bosaltiyordu. Karsilikli oturup bibirimize top yuvarliyorduk. Bir baska oyunumuz esarp alip basimiza gecirmek sonra birden acip ceee demek. Esarbin altina oyuncaklar saklayip bulmasina calismak. Kuplerini ust uste koyup bir kule olusturmaya calismak, sonra onlari devirip gulusmek. Salincaga binmek, sallanan bir oyuncak ata binmek herzaman karin kaslari icin cok iyi. Tabii cocugun gelisimine bagli olarak sizin desteginizle. 1 yasinda henuz yasitlariyla oynayamiyorlar, ama yasitlarinin varliginda oynamayi cok seviyorlar Sosyal gelisimleri icinde erkenden onlari oyun arkadaslariyla biraraya getirip, paylasmayi, sirayla oynamayi ogretmek onemli bence. Iki kiziminda en cok sevdigi aktivite kitap okumakti. Yasina uygun karton kitaplardan alip elinizle resimleri isaret ederek okursaniz hem cok sey ogreniyorlar, hem de cok egleniyorlar. Kizlarim bebeklikten beri kutuphane ve kitapci ziyaretinde bulunuyor. Tabii burada hem kutuphanelerin hem de kitapcilarin cocuk bolumleri var. Yinede kitapciya gidip cocuk kitaplari bolumunden cocuk kitaplari secip resimlerine birlikte bakabilirsiniz. Bir diger cok ogretici oyunda kuklalar. Hayvan kuklalari alip /yapip birbirleriyle konusturursaniz, hem cok egleniyorlar, hem de konusmayi ogreniyorlar. Sanirim bu konu icinde bir liste yapip bloga koyabilirim.

    YanıtlaSil
  5. Çok teşekkür ederim cevabınız için,sürekli benimle olmak istiyor,kendine zarar vermesinden korkuyorum,onun için bir çekmece ayarlamak güzel bir fikir daha önce hiç düşünmemiştim.listeyide vakit ayırıp yapablirseniz çok istifade ederiz

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...