27 Kasım 2012

Kitaplar



Geçenlerde kitapçıya gittiğimizde American Girl serisinin kitaplarıyla dolu raf dikkatimizi çekti. Bir süredir artık hızlı büyüme sürecinde olan kızımın meraklı sorularına, nasıl cevap vermem gerektiğini kestirmeye çalışıyordum. Bu kitaplar imdadıma yetişti. İnanılmaz çok konuda seçenekleri var. Biz başlangıç olarak vucud gelişimi ve bakımı, duygusal gelişim, kardeş ilişkileri, görgü kuralları, arkadaşlık ve moda ile ilgili kitapları seçtik. Fırsat bulduğumuzda birlikte okuyor, üzerinde konuşuyoruz. Yasemin bu yeni vakit geçirme şeklimize bayıldı.

13 Kasım 2012

Bir Başımıza




Bir süredir haftasonlarında çok yoğun programlarımız oluyordu. Arkamızı toparlamak bir yana, ne düşüncelerimizi organize etmeye,  ne de yaşadıklarımızı sindirmeye vaktimiz oluyordu. Son zamanlarda bilinçli şekilde kendi kendimize, yani ailece bir başımıza kalmaya çalışıyoruz. Kendi hızımızda yani hiçbir yere yetişmeden, ne zaman nerede olacağımıza kendimiz karar vererek, keyifli zamanlar geçiriyoruz.

Aile zamanlarımız pek planlı olarak birşey yapmak üzerine de olmuyor. Bazen evde ekmek olmadığını farkedip hadi dışarıda kahvaltı edelim diyerek başlıyoruz güne. Gündemlerimizle ilgili konuşarak, gazeteye göz gezdirerek, kızları eğitecek sohbetlerlerle kahvaltımızı ediyoruz. Sonra temiz hava almak için ve de kızlara biriken enerjilerini boşaltmak için fırsat tanımak için bir parka gidiyoruz. Ardından ev alışverişini yapıp geri dönüyoruz.  Bazen döndüğümüzde akşam oluyor. Birlikte yemek hazırlayıp yiyoruz. Bazende bir sergi görmek, ya da kişisel bir alışveriş yapmak için çıkıp, sonra sonbaharı güzelce yaşayacağımız bir mekanda biramızı içip, bir şeyler atıştıyoruz. Tabii herşey güllük gülistanlık, derin bir huzur içinde olmuyor. Bazen beş dakikada bir kızların münakaşalarına müdahale etmek gerekiyor, sık sık restaurantta ya da mağazada olduğumuzu hatırlatmak gerekiyor. Bazen sırf bir şeyi kıracaklar diye hiçbir şey göremeden çıktığımız oluyor...Ama bir yandan da başbaşa keyifli zamanlarımız kumbaramızda birikimlerimiz artıyor.

Ailecek başbaşa vakit geçirmanin bir sevdiğim yanı da, o anda her neyi tecrübe ediyorsak herkesin kişisel fikrini duyabiliyorum. Fikirlerine kendi yorumlarımla katkıda bulunabiliyorum. Her ne kadar her türlü toplantıda çocuklara yönelik hazırlıklarımda olsa ,başka yetiskinlerin olduğu bir ortamda ister istemez ilgi alanı büyüklere kaydığından, çocuklar ikinci planda oluyor. Ne hissettiklerini, o tecrübeden onlara ne kaldığnı anlamam pek mümkün olmuyor.

En güzel şey, kızlarında bu baş başa zamanlarımızdan keyif aldığını görmek. Son zamanlarda öyle alışmışlardı ki her bir yere giderken, bir arkadaşlarının ailesini de davet etmemizi istiyorlardı. Arkadaşlarımızla ve onların arkadaşlarıyla geçirdiği her bir zamanın değerini çok bilmekle ve sevmekle birlikte, ailenin tek başına da vakit geçirmeyi, bu vakti sevmeyi bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çocuklarımıza şimdi bizimle vakit geçirmeyi öğretemezsek, onları bağımsız kalabildikleri ilk günlerde kaybedeceğiz demektir. Hep arkadaşlarını tercih edecekler çünkü bizimle öyle bir alışverişleri olmayacak. Oysa ben o zamanlar geldiğinde de, bir plan yaptığımızda, doğallıkla, isteyerek, keyifle bize katılmalarını istiyorum. Bizimle tatile zorladığımız için değil, iyi vakit geçireceklerini bilerek, mutlu olarak gelsinler. Dahası gelecekte yetişkin olduklarında bazı mekanlar, zamanlar, onları güzel anılarımıza götürsün ve onlarda kendi kuracakları aileye vakit ayırmayı bilsinler, temelleri sağlam mutlu aileler kursunlar.

Ailecek başbaşa programlar  ya da tatil yapmanın gerekliliğine çok inanmış birisi olarak, her fırsatta ama ayda en az birgünün aileye ayrılmasına önem veriyorum. Tabii evde herkesin kendi köşesine çekildiği zamanları kastetmiyorum. Ailenin birlikte bir faaliyete katıldığı, bifiil içinde bulunduğu zamanlardan bahsediyorum. En keyiflisi bunun kıymetini miniklerinde anladığını görmek. Bazen bir okul kompozisyon çalışmasında, arkadaşının ailesine anlattığı bir hikayede birdenbire karşınıza çıkıyor bu zamanlar. Bir veli toplantısına katılıyorsunuz, öğretmeninin seçtiği bir okul projesinde, kızınızın aile zamanınızı en keyif aldığı şeyler listesinin başına eklediğini görüyorsunuz . Üstelik onlara vermek istediğiniz şeylerin farkında olduğunu gösteren detaylarla. Keşfinizle ışıldayan gözlerinize, anlayışla ve takdirle baktığını hissediyorsunuz öğretmenin de. Sonra ne okulda ne kadar başarılı olduğunun, ne de ne kadar iyi davrandığının heyecanı kalıyor içinizde... Tek düşündüğünüz ilk fırsatta baş başa bir şey yapmak oluyor

07 Kasım 2012

Cadılar Bayramının Ardından


Son zamanlarımız çok yoğun geçti. Elimizde resimlerimiz hatıra olarak kaldı. 

Bu seneki Cadılar Bayramı Aile resmimiz.

Biz korsan, o Lalaloopsie oldu diye çok üzüldü ama herkes ona bayıldı.

Bütün ülke bir oyuna katılıyor, çok eğlenceli.




 Yasemin'in sınıf partisi için hazılardığımız el işi dekorlarımız.


Kendimize hazırladığımız Cadılar Bayramı temalı jöleler.


Evi süslemek en büyük eğlenceleri.

Resim zamanı.


Trick or treat! Şeker var mı?



Evimizin önünde sonbahar.

Sınıf partisi için hazırladığım jöleler. 

Sınıf partisi için hediyeler.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...