27 Nisan 2010

Kağıttan İnsan Zinciri

23 Nisan aktivitesi olarak, Türk Çocuk Kulübü’nde, kağıttan insan zinciri yaptırmak aklıma geldi. Her birini, ayrı bir ırktan gelmiş bir insan olarak boyarlarsa, 23 Nisan’ın sembolü olan, el ele tutuşmuş çocuklar olacaklardı. Bu aktiviteyi, 23 Nisan’dan önce yayınlayamadım, bir dahaki için kullanabilirsiniz belki. Ya da başka fikirler için: Güzel bir aile haline dönüşebilir, ya da arkadaşlığı sembolize edebilirler. Ya da sadece eğlenmek için…




Malzemeler:
A4 kağıt
Makas
Boya Kalemleri

Değişik ölçüler kullanılabilir, ben bir A4 kağıdını boylamasına ikiye kestim. Sonra kestiğim şeridi, 4 eşit parçaya bölecek şekilde, akordeon düzeneğinde katladım. Üzerine bir insan figürü çizdim. Figürün ellerinin ve ayaklarının uç kısımları, kağıdın kenarlarında son bulmalı.

Bundan sonrası miniklere kalıyor. Yani makasla bu figürün etrafını kesmek ve boyamak. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus, insanların ellerinin ve ayaklarının birbirini tutan yerlerinin, yani kağıdın kenarlarına gelen kısımlarının kesilmemesi, çünkü bu noktalar onları birlikte tutacak.

Kestikten sonra, el ele tutuşmuş insanları minikler istedikleri gibi dekore edebilirler. Her biri ayrı bir renk boyanabilir, ya da ayrı bir ırktan olabilir, aile bireylerini temsil edebilir…

Klüpte yapılacak çalışmaların, ön çalışmasını evde yapıyorum. Yasemin’de bana katılıyor. Bu aktivite onu çok uzun zaman oyaladı. Hatta bir kaç zincir yapıp, sonra onları el ele tutuşup daire oluşturan, bir insan grubu haline getirdi. Ortasına oturtacak bir Dünyamız olmadığından, kafasının üzerine koyup, onlardan kendisine prenses tacı yaptı. Bıraksam bütün evi insan zinciri ile kaplayacaktı, Allah’tan yatma zamanı gelmişti.

22 Nisan 2010

Çocuklar ve Çevre (Dünya Günü)

Dünya Günü ve Çevre lafları geçtiğinde, beynimdeki ilk resimler çocukluğuma ait. Babam işten eve geliyor, bana elini uzatıyor, neşeyle evden fırlıyorum. Rutin market ve yemişçi alışverişimizi yapıyoruz, içinde mutlaka Taç Kraker ve Ülker çikolatalarım var. Dönüşte ilk durağımız Kontes, mahallemizin köpeği, anne olmuştu, Tac Kraker onun için, o çok seviyor çünkü. Asla kırıntıları yeri saçmazdık, evimizin önündeki uzun karınca yolundaki karıncalar bekliyordu onları. Karıncalara asla basılmaz, hiçbir canlıyı incitmek olmaz.

Aksam yemeğinden sonra, çikolatamı yer, babamla balkona çıkardım. Bana yıldızları gösterir anlatırdı. Uzayda olabilecekleri, yaşamı. Bu nedenle hayatta her şeyin olabilirliğine inanırım ben, babam öğretti kalıplarla düşünmemeyi.


Üniversitede, Yeşil Öncülere katılıp, ağaç dikme kampanyası için Gelibolu’ya gitmeye karar verdiğimde ne kadar gururlanmıştı ailem. Üstelik final zamanıydı, kıştı, -8 derecede çadırda kalacaktık. Not ortalaman düşer, hasta olursun, yapamazsın dememişlerdi. Babam hep özlediği, hiç sahip olamadığı oğlunu askere gönderir gibi yolculamıştı beni. Atalarımız kazandı bizim için o toprakları, sende git şimdi sahip çık demişti. Orada ağaç diktikçe, yaptığım işin önemini anladım. O zamanlardan kafamda bir proje belirdi. Bir gün anne olursam, çocuklarım doğduğu zaman birer ağaç dikeceğim, en azından bir ağaçları olacak bu dünyada diye. Henüz gerçekleştiremedim bu dileğimi, birazda kendileri bilirken olsun istiyorum. Biraz emek harcasınlar, görsünler bir tek ağacı büyütmek için gereken zamanı, emeği, ondan sonra düşünsünler o ağaçlardan yapılan eşyaları kullanırken. Atmasınlar sayfaları kolayca, bilsinler her bir kalemin değerini.

Ben çevreye duyarlı olarak yetiştirildim. Etrafında olup bitenlere aldırmayan, Dünyanın iyiliği konusunda çaba göstermeyen insanları anlamam mümkün değil. Bu nedenle çocuklarımın çevreye duyarlı büyümesi benim için çok önemli. Her sene gündemle paralel olarak birkaç aktivite yapıyoruz birlikte.



Dünya Günü Aktiviteleri

Yasemin bu sene ilk kez taş toplamaya karar verdi gittiği her yerden. Sadece bir taş alma hakki var, bu nedenle araziyi şöyle bir gezip, en güzelini bulmaya çalışıyor. Defne’de onun peşinde. Bundan güzel bir doğa inceleme fırsatı olamaz. Gezerken bir dolu başka şeye ek olarak sorular biriktiriyorlar.

Meyveden çıkan çekirdekleri şansımıza gömüyoruz sağa sola, ya çıkarsa! Fırsat buldukça sulamayı ihmal etmiyoruz.



Doğal su çevrimini anlatan güzel bir deney yapmışlar okulda. Çok sevmiş, evde bir daha yaptık. Bir buzdolabı poşetine, biraz toprak, biraz su, biraz yabani ot koyduk. Ağzını sıkıca kapayınca, bir sure sonra içinde buharlaşmalar , sonra yoğunlaşmalar başlıyor, yani bulutlar ve de yağmur!

Çok sevdiğimiz çocuk kitapları yazarı Eric Carle’in “Very Hungry Caterpillar” ini okuyoruz konuyla ilgili olarak. Bir kelebeğin hayat evrelerini anlatıyor. Kitapçıda bu kitabin çıkartmalı versiyonunu buldum. Böylece çıkartmaları yapıştırırken daha da eğlenip, dikkatlerini topluyorlar. Her gece kitabi tamamen okuyoruz, ama her gece bir bölümünün resimlerini tamamlıyoruz. Çizimlerde çok güzel olduğu için, ayni zamanda görsel olarak da bir uyarım onlar için. Üstelik tesadüfen, Yasemin çoraptan tırtıl yapacak bu hafta okulda.

Bir sonraki planımda, onlara hayvanlarla ilgili bir film (Ozgur Willy, Flipper…) ya da belgesel izletmek.


20 Nisan 2010

Küçük Görevler



Bu sabah canı sıkılan kızıma kızıp, her zamanki gibi oyuncaklarını göstermedim. Ona hak verdim. Kendimi onun yerine koydum, ne yapardım yapmak için can attığım her şey önüme konsa , bu kadar değerli olurlar mıydı benim için? Onun hayatini zorlaştırmaya, hayatına biraz görevler eklemeye karar verdim.

Önce, birlikte yeniden değerlendirilecek çöpler için, içi dolu şişeleri boşaltıp, ayırdık. Okulda şu anda isledikleri dünya günü ile de bağdaştığından çok hoşuna gitti. Sonra, birlikte yıkanacak çamaşırları renkleri ve türlerine ayırdık. Lekelerin üzerine deterjan sıkıp birlikte çitiledik. Sonra çöp tenekelerini, birlikte dışarı, caddeye taşıdık. Günlük görevler üzerinde de bol bol konuştuk.

Eve dönünce, ona, haftalık olarak teslim etmesi gereken ödevleri, bölüm bölüm yapması gerektiğini hatırlatıp, kitabının başına gönderdim. Henüz ilk sayfayı yapmıştı ki okula gitme zamanı geldi. Odasına koşarken, zamanın nasıl çabuk geçtiğinden şikayet ediyordu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...